»Kako nove digitalne tehnologije spreminjajo življenja in sanje naših otrok«, modul življenje, narava, zdravje

»Kako nove digitalne tehnologije spreminjajo življenja in sanje naših otrok«, modul življenje, narava, zdravje.

Direktorica Zavoda 1-2-3 Mojca Grojzdek , se je udeležila izjemno zanimivega modula v Ljubljani  DUMUS MEDICA, 14.12. 2017, članek o tem objavljamo na naši spletni strani. Kratek osnutek pa lahko preberete tudi v lokalnem časopisu Domžalske novice.

Modul- ŽIVLJENJE-NARAVA-ZDRAVJE, DOMUS MEDICA (Dunajska cesta 162, Ljubljana)

Kot direktorica Zavoda 1-2-3, ki se ukvarja z moderno teologijo kjer na nek način usmerjamo in navdušujemo nad tehnologijo raznolikih starostnih skupin in posledično tudi spodbujamo k enakosti spolov oz. podajamo ključno odločitev glede interesov izobraževanja in kariernih poti sem se čutila dolžna, da se tovrstnega izobraževanja tudi udeležim.

Polna dvorana učiteljev, vzgojiteljev in morda še kakšen nevladnik je pričala o tem, da tematika bo zanimiva.

Spoznala sem, da ljudje, ki so predavali na tem predavanju so izjemni! Vsak na svojem področju. Prvo predavanje po dolgem času, ko resnično nisem želela it domov. Še bi poslušala in tudi prisotni poleg mene so govorili, da je enkraten posvet. ŽIVLJENJE- VREDNOTA VREDNOT, Prof. Janez Musek, inštitut za etiko in vrednote Jože Trontelj je zanimivo opisoval kako novodobni čas vpliva na vse nas. Kako se moramo z okoljem soočiti in pomagati Vsem, ki težje razumejo napredni čas.

O ŽIVLJENJU-NARAVI IN ZDRAVJU, g. Anton Komat, svobodni raziskovalec in naravovarstvenik je s svojo pozitivno energijo napolnil srca vseh nas. Človek brez slikanih vsebin na platnu velike dvorane zna pričarati toplino in razumevanje. Podari, da si moramo priznati, da imamo problem. Da se težav in smemo bati, da imamo v svojem telesu 50 milijard bakterij, ki vsaka skrbi za svoj košček ozemlja in da otrokom moramo pustiti raziskovanja v gozdu in okolju, ki jih obdajajo. poudari, da si izjemo odkriti želi bolj vključujočo šolo, več aktivnega in praktičnega dela v okolici šol, pouk v naravi, gozdu s predmeti in stvarmi, ki nas obdajajo in postajajo naš svet. Čutenje, občutenje in aktivnost v naravi in z naravo je ključnega pomena.

  1. del izobraževanja je sledil poudarku odvisnosti od IKT naprav.

Društvo za zdravje srca in  ožilja Slovenije je v svojem okviru povabilo izjemne predavatelje.

  1. Miha Kramli, terapevt na področju zasvojenosti je govoril o “RADOSTI IN PASTI NOVE TEHNOLOGIJE”. Kramli pove, da že prvi in-zvoki v ropotuljah in sedežih, knjižicah…silijo otroke k odvisnosti. Poudari, da v tem času imamo preširoko paleto teh igrač in da je potrebno tui tovrstne igrače že zgodaj uporabno časovno omejiti. Pove, da raziskave kažejo, da že 60% otrok dan preživi v virtualnem svetu! Da kar 35% otrok že izvaja nasilje nad starši zaradi IKT naprav.
  2. Sašo Kronegger, svetovalec 3P izobraževanje in svetovanje govori o “MLADI V SVETU DANES . Predavanje začne s stavkom… »Moderna tehnologija naj bi olajšala življenje ljudi.? “bedarija”. Kronegger govori, da je danes otrok središče družine.
  • Današnji otroci imajo pomankanje meja.
  • Današnji straši so »helikopterski starši«- vse dajo, vse prinesejo, vse posteljejo.
  • Beseda “ti si poseben” je v centru pogovora.
  • Otroci imajo nizka samopodobo.
  • Današnji starši se vtaknejo v vsako malenkost, predvsem in tudi v šoli!

Vprašanje je ali je to prav! Kakšne otroke bomo vzgojili in kje nastopijo težave.? Predavanje tega svetovalca bi priporočala marsikateri šoli in vrtcu, kjer bi besede slišali starši.

»O ZASVOJENOSTI S SPLETOM-IZKUŠNJE IZ PRAKSE LOGOUT«,  nam nekaj zanimivosti preda ga. Špela Reš, svetovalka Logaut. Rešova pove, da se največkrat z zasvojenostjo srečujejo v družinah, kjer je v ozadju družinska problematika. Veliko poudarek pa ima tu industrija, ki je nek biznis. Igre-zasvojenosti. Poudari, da se v Sloveniji pojavlja velik porast duševnih težav. Pojavlja se “Feeling of missing s out”. Poudari, da je ključnega pomena avtoriteta za zagotavljanje varnosti v celi družini. Omeni Nomofobijo, ki pomeni strah, da bi bili nedosegljivi na svoj prenosni telefon, pa naj bo to zaradi izgube mobitela, premajhne vsote denarja na telefonu, prazne baterije ali slabega signala, ter posledično tudi nezmožni telefonirati.  Pravi, da je bolezensko stanje resno in da pride tudi do izgube notranje kontrole. Usmeri, da je nujno potrebna omejitev IKT naprav s časovnimi in prostorskimi elementi.

Dr. Zvezdan Pritošek, predstojnik katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti nam slikovite prikaže sestavo mozgan in opiše vpliv moderne tehnologije nanje. Sam omeni, da raziskave ne kažejo na okvare ali kakšne druge anomalije v zvezi z možgani in da tudi nedavne govorice, da zaradi IKT naprav posajamo dementni ravno ne držijo. Zavrača izraz digitalna demenca. Poudari pa, da če delamo več stvari hkrati je pozornost ogrožena. Kar pomeni, da je varnost na prvem mestu pri ohranjanju življenja. Pritošek pove zanimivo stališče; “Internet, poguba ali priložnost”! Po njegovem mnenju je potrebno izločiti najboljše in najlepše.

Organizatorjem in pobudnikom res iskrene čestitke za tako izjemno poučen dan.

Članek zapisala Mojca Grojzdek,

Direktorica ZAVOD 1-2-3

POUČNO-KREATIVNO-ZABAVNO!

Foto: arhiv Inštituta za etiko in vrednote Jože Trontelj