Programi LEGO Education temeljijo na izkustvenem učenju.

Raziskave, ki jih opravlja LEGO fundacija kažejo, da kar 99% učiteljev verjame, da izkustveno učenje povečuje otrokovo samozavest. Kar 93% staršev je mnenja, da izkustveno učenje pomaga ohranjati znanje tudi v prihodnosti. Najbolj zanimivo pa je, da 89% udeležencev oz. učencev pravi, da jim izkustveno učenje pomaga pri učenju novih vsebin. 87%, da si te vsebine lažje zapomnijo in 55% pavi, da si pri učenju STEAM počutijo bolj samozavestne.

 

LEGO ® Education, program // ENOSTAVNI MEHANIZMI / SIMPLE MACHINES //4+

Mala robotika

LEGO® Education SIMPLE MACHINES, program je namenjen otrokom od 4. leta dalje. Izjemno lepo pokaže otrokom kako deluje mehanizem. S tem znanjem udeleženec razume zgradbo in delovanje naprave. Z izboljšavo mehanizmov raziskuje, oplemeniti razumevanja in spoznanja o delovanju naprave. Metodika dela je odlična priložnost za razvijanje  in razumevanje naravoslovnih, mehanskih, ergonomskih (strojnih) konceptov. Vsebina je tesno povezana s fiziko (sile na klancu, vzvodi…), matematiko (barve, števila, štetje…) in socialnim področjem (pogovor, dogovor, medsebojna pomoč…). Udeleženci se spoznavajo z energijo, silo, gibanjem in podobnimi fizikalnimi lastnostmi.

LEGO ® Education, program WeDo / 0.1. // 6+

LEGO® Education WeDo program je namenjen otrokom od 6. leta dalje. Otroci se spoznajo s prvimi koraki upravljanja z računalnikom ali tablico. Spoznajo, da mehanizmi lahko delujejo tudi preko povezave z elektronsko napravo. Vključen je USB priključek in s tem aktivna uporaba motorčkov, kot tudi računalnika. Udeleženci gradijo korak zahtevnejše mehanske naprave, kjer so že vključeni jermeni, jermenice, zobniki, vzmeti, polži, prenosi in številni drugi mehanski deli. Razumevanje in kreativno razvijanje idej in reševanje problemov poteka aktivno. Vsebina je povezana z računalništvom (sestavljanje računalniških zaporedij, programiranje, uporaba in delovanje računalnika…), znanostjo (fizika, strojništvo, energetika…), tujim  jezikom (angleščina, nemščina…).

LEGO ® Education, program WeDo 2.0. //8+

delavnice_robotike

LEGO® Education WeDo 2.0, program je namenjen otrokom od 8. leta dalje. Otroci se spoznajo s prvimi koraki upravljanja z računalnikom in tablico. Spoznajo, da mehanizmi lahko delujejo tudi preko povezave z elektronsko napravo preko bluetooth povezave.  Udeleženci spoznajo, da naprave lahko povežejo elemente, ki potujejo po prostoru.  Zviša se raven razumevanja in postavljanja vprašanj. Že gradijo zahtevnejše mehanske naprave, kjer so aktivno vključeni tehnični elementi kot so; zobniški blok, zobata letev, pesto, jermeni, jermenice, vzmeti, polži, prenosne kabine, gredi in prenosi in številni drugi mehanskimi deli. Podobno kot pri WeDo razumevanje, kreativno razvijanje idej in reševanje problemov poteka aktivno. Vsebina je povezana z računalništvom (sestavljanje računalniških zaporedij, programiranje, uporaba in delovanje računalnika…), znanostjo (fizika, strojništvo, energetika…), tujim  jezikom (angleščina, nemščina…). Udeleženci delavnic priložnostno sodelujejo tudi na FIRST LEGO LEAGUE JR.

LEGO ® Education, program StoryStarter // 7+

LEGO® Education StoryStarter, program je namenjen otrokom od 7. leta dalje oz. s starostjo, ko udeleženec zna pisati. Krepitev samozavesti pri oblikovanju besedil, pisanju zgodb in razumevanju literarne vsebine. Z uporabo Lego kock in mini figuric udeleženci skupaj svoje ideje oblikujejo v zgodbo ter jih nato s pomočjo programa LEGO® Storyvisualizer pretvorili v knjigo, strip ali celo v časopisni članek. Otroci v povezavi s kockami lahko uporabljajo računalnik ali tablico ali telefon. Spoznavajo se tudi s tujim jezikom (angleščina, nemščina…) in oblikovanjem slikovnih in tekstovnih vsebin.

LEGO ® Education, program SPIKE ™ Prime Set (STEAM) // 9+

“SPIKE” kocke so prilagojene za nadaljevanje v program Mindstorms. Torej korak pred programom Mindstorms. V osnovi gre tudi za drugačen programski jezik kot je bil udeležencem podan v nižji starostni skupini. Tako imajo udeleženci rednih delavnic dodatna znanja za nadgrajevanje tudi novega programskega jezika, ki jim je znan s šolskih klopi in temelji na Scratchu. SPIKE Prime je dodatno zanimiv in motivira udeležence s pomočjo igrivih učnih dejavnosti, imajo možnosti  kritičnega razmišljajanja in reševanja bolj kompleksnih problemov, ne glede na njihovo stopnjo znanja. Podobno kot pri programu WeDo2.0, spoznajo, da mehanizmi delujejo tudi preko povezave z elektronsko napravo preko bluetooth povezave.  Udeleženci spoznajo, da naprave lahko povežejo elemente, ki potujejo po prostoru.  Znatno in bolj nazorno se zviša raven razumevanja in postavljanja vprašanj. Gradijo zahtevnejše in bolj kompleksne naprave, kjer so aktivno vključeni tehnični elementi kot so; pametna kocka, zobniški blok, zobata letev, pesto, jermeni, jermenice, vzmeti, polži, prenosne kabine, gredi in prenosi in številni drugi mehanskimi deli. Gre za kreativno razvijanje idej in reševanje problemov.

Vsebina je povezana z računalništvom (sestavljanje računalniških zaporedij, programiranje, uporaba in delovanje računalnika…), znanostjo (fizika, strojništvo, tehnika, energetika…), tujim  jezikom (angleščina, nemščina…). Program v uporabi od leta 2020. Udeleženci delavnic priložnostno sodelujejo tudi na FIRST LEGO LEAGUE JR.

LEGO ® Education, program Mindstorms EV3// 10+

Mindstorms že aktivno sledi učnim načrtom in je v šolskem sistemu vse bolj uveljavljen. Šole in tudi Zavodi se udeležujemo zahtevnejših tekmovanj na področju FLL (LEGO League). Udeležnci tovrstnih delavnic imajo izjemno dobra in cenjena predznanja programiranja in razumevanja. Programira se v Scratchu in v grafičnem oz. t.i. ikonskem jeziku.

Udeleženci sestavljajo zahtevnejše in kompleksnejše robotske modele jih povezujejo s senzorji za svetlobo, dotik, ultrazvočne in infrardeče signale, »gyro« senzor  in z zelo širokim naborom posebej prilagojenih robotskih sestavnih  tehničnih elementov kot so: motor,  zobniški bloki, zobata letev, pesto, jermeni, jermenice, vzmeti, polži, prenosne kabine, gredi in prenosi in številni drugi mehanskimi deli. Gre za kreativno razvijanje idej in reševanje problemov.

Vsebina je povezana z računalništvom (sestavljanje računalniških zaporedij, programiranje, uporaba in delovanje računalnika…), znanostjo (fizika, strojništvo, tehnika, energetika…), tujim  jezikom (angleščina, nemščina…). Program v uporabi od  leta 2020. Udeleženci delavnic priložnostno sodelujejo tudi na  LEGO LEAGUE festivalih oz. tekmovanjih.

ZAVOD 1-2-3, Center socialnih in izobraževalnih aktivnosti izvaja delavnice na lokaciji Zavoda in po Osnovnih šolah.

V osnovnih šolah izvajamo aktivnosti običajno v času podaljšanega bivanja ali od 16. ure naprej. V Zavodu običajno od 16.30 ure naprej, vsak dan.

Delavnice pretežno izvajamo na območju Domžale, Kamnik, Trzin,  Črnuče, Dol pri Ljubljani, Jevnica.

Z LEGO Education programi po vsej Sloveniji izvajamo tudi TEHNIČNE DNI oz. TEHNIČNO-NARAVOSLOVNE DNI, ki so pri otrokih izjemno lepo sprejeti.

Za več informacij pišite na info@zavod123.si ali pokličite na telefon 031 134 870.

POUČNO-KREATIVNO-ZABAVNO!

Close Menu